Παίζουμε δημιουργικά: το φεγγάρι (μέρος Α')

Όταν η Μυρτώ εκφράζει ένα έντονο ενδιαφέρον για κάτι, είτε είναι ένα φαινόμενο, ένα ζώο, ένα γεγονός, κάτι που άκουσε να συζητιέται κτλ, κοιτάμε να το ενισχύσουμε και να το εντάξουμε στο δημιουργικό παιχνίδι και στις συζητήσεις μας ώστε να το επεξεργαστεί και να το κατανοήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, στον δικό της ρυθμό. Έτσι έγινε και με τη σελήνη.

Ποιο σποράκι δεν έχει μαγευτεί από το φωτεινό αυτό ουράνιο σώμα; Οι διαφορετικές φάσεις, και ειδικά η πανσέληνος, τα μαγεύει, ενώ εξυμνείται και αναφέρεται σε αμέτρητα τραγουδάκια και παραμύθια. Η Μυρτώ, καιρό τώρα, το απεικονίζει στις ζωγραφιές της, και μας ρωτά για αυτό. Έτσι ξεκίνησα να τις φτιάχνω μια σειρά από κατασκευές που θα εντάξουμε στο παιχνίδι μας και θα τη βοηθήσουν να κατανοήσει με τρόπο απλό κάποια βασικά ερωτήματα όπως: γιατί αλλάζει σχήμα το φεγγάρι, που βρίσκεται σε σχέση με τη γη, πώς κινείται?

Θα χρειαστείτε:

  • 8 μικρές στρογγυλές ξύλινες φέτες (εγώ τις πήρα από εδώ)
  • Μαύρο και λευκό ακρυλικό χρώμα
  • Πινέλα
  • Χοντρό χαρτί Α4 (στο οποίο θα εκτυπώσετε τις σεληνιακές φάσεις -βλ.εκτυπώσιμο)
  • Πλαστικοποιητής (προαιρετικό)

Ξεκινάτε με το να βάψετε τις ξύλινες φέτες με τις 8 σεληνιακές φάσεις. Μπορείτε να τις δείτε από το εκτυπώσιμο που έχω προσθέσει παρακάτω. Αν δυσκολεύεστε στη ζωγραφική, μπορείτε απλά να εκτυπώσετε τις 8 κυκλικές εικόνες από το εκτυπώσιμο σε αυτοκόλλητη κόλλα Α4, να τις κόψετε περιμετρικά και να τις κολλήσετε στις ξύλινες φέτες. 
Αφού τις βάψετε, και στεγνώσουνε, εκτυπώνετε και πλαστικοποιείτε τις 8 φάσεις που θα χρησιμοποιήσει το σποράκι σας για να αντιστοιχήσει τις ξύλινες φετούλες.   

Η Μυρτώ διασκέδασε πολύ με αυτή τη δραστηριότητα. Μπόρεσε και ξεχώρισε αμέσως τη Πανσέληνο και τη Νέα Σελήνη, ενώ κατά τη διάρκεια της αντιστοίχησης την άκουγα να περιγράφει κάθε φάση που έβλεπε π.χ. "έχει μείνει μια φετούλα φεγγαράκι" ή "τώρα φαίνεται το μισό κομμάτι", και είχε πολλή πλάκα να την ακούω!

Είναι ιδανικό παιχνίδι για σποράκια όλων των ηλικιών μιας και η κάθε ηλικία μπορεί να επωφεληθεί διαφορετικά. Για τα μικρότερης ηλικίας σποράκια, μπορείτε να μην δώσετε τόση σημασία στις ονομασίες των φάσεων, όσο στην αντιστοίχηση.

Επίσης, κάποια βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε μαζί με τα σποράκια σας είναι:

Ελπίζω να σας άρεσε το παιχνίδι μας και να το δοκιμάσετε. Αν το φτιάξετε θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας και να δω φωτογραφίες σας στον λογαριασμό μου στο Instagram (κάντε με tag για να μην τις χάσω).

Σας φιλώ, και σας εύχομαι Καλό Πάσχα!ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ - ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου