Παίζουμε δημιουργικά: μαθαίνουμε το ηλιακό σύστημα

Πριν αρκετό καιρό είχαμε εστιάσει με τη Μυρτώ στο ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες. Παίξαμε με τη σελήνη και ονομάσαμε τις φάσεις της, διαβάσαμε σχετικά βιβλία, και, τέλος, της έφτιαξα μια κατασκευή για να μπορέσει να κατανοήσει, μέσω του παιχνιδιού, την τροχιά των πλανητών, την απόσταση που έχουν ο ένας από τον άλλον, και τη μορφή τους.


Θα χρειαστείτε:
  • Ένα κουτί, είτε στρογγυλό είτε τετράγωνο. Εγώ είχα ένα τετράγωνο κουτί μαρτυρικών από τη βάπτιση της ανηψιάς μου.
  • Σπρέι μαύρου χρώματος ή μαύρη ακρυλική βαφή (και πινέλο)
  • Διαβήτη (εγώ χρησιμοποίησα κοπίδι κύκλων γιατί δεν έβρισκα τον διαβήτη)
  • Ασημένιο ανεξίτηλο μαρκαδόρο ή blanco σε μορφή στυλό.
  • 10 γλωσσοπίεστρα
  • Εκτυπωμένους και κομμένους τους πλανήτες σε χοντρό χαρτί (αν θέλετε τους πλαστικοποιείτε κι όλας για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή).
  • Κοπίδι
  • Κόλλα υγρή ή πιστόλι σιλικόνης

Ξεκινήστε βάφοντας την εξωτερική επιφάνεια του κουτιού με το μαύρο σπρέι ή τη μαύρη ακρυλική βαφή. Αφού στεγνώσει, σημειώστε με το μολύβι το κέντρο της επιφάνειας του κουτιού και χρησιμοποιείστε τον διαβήτη σχηματίζοντας γύρω από την τελίτσα 9 μεγάλους δακτύλιους. Έπειτα πατήστε με τον μαρκαδόρο ή το blanco πάνω στους δακτύλιους κάνοντάς τους ασημένιους ή λευκούς. Σε κάθε έναν από τους 9 δακτύλιους ανοίξτε μια μικρή εγκοπή με το κοπίδι, τόση ώστε να σφηνώνει σε αυτή ένα γλωσσοπίεστρο. Αυτή θα είναι και η τροχιά του καθένα από τους 8 πλανήτες σας. 

Έπειτα, εκτυπώνετε τους πλανήτες, τους κόβετε (και αν θέλετε τους πλαστικοποιείτε) και κολλάτε τον καθένα από αυτούς στην άκρη του κάθε γλωσσοπίεστρου. Γράφετε κατά μήκος το όνομά του, και τον τοποθετείτε στην τροχιά του γύρω από τον ήλιο (το γλωσσοπίεστρο με τον ήλιο θα το τοποθετήσετε στο κέντρο των οκτώ δακτυλίων, εκεί που κάνατε τη τελίτσα). 

Η σειρά που θα βάλετε τους πλανήτες σας είναι: Ήλιος (κέντρο), Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας. Αυτή είναι και η σειρά που έχουν σε σχέση με την απόσταση από τον ήλιο. 
Και το παιχνίδι ξεκινά...
Βγάλτε τα γλωσσοπίεστρα και αφήστε το σποράκι σας να τα ξαναβάλει στις εγκοπές. Μιλήστε του για το ηλιακό μας σύστημα, διαβάστε μαζί βιβλία, ξεκινήστε συζητήσεις για τον ήλιο, τη Γη, τον περίεργο δακτύλιο του Κρόνου, τι σημαίνει αυτή η συγκεκριμένη σειρά που έχουν οι πλανήτες για την θερμοκρασία τους;

Το παιχνίδι αυτό δεν έχει τόσο σκοπό να μάθει στα παιδιά την σωστή σειρά των πλανητών και τα ονόματά σου, όσο να πυροδοτήσει συζητήσεις και ερωτήματα. Η κατασκευή του είναι πολύ απλή, και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.


Kάποια βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε μαζί με τα σποράκια σας είναι:

Ελπίζω να σας άρεσε το παιχνίδι μας και να το δοκιμάσετε. Αν το φτιάξετε θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας και να δω φωτογραφίες σας στον λογαριασμό μου στο Instagram (κάντε με tag για να μην τις χάσω).

Σας φιλώ, και σας εύχομαι Καλό Kαλοκαίρι και Καλές Εξερευνήσεις!

Εκτυπώσιμο για τους πλανήτες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου